21 January 2018

Top 10 tulburari ce apar in copilarie__________________________________________________________________________________

Educatia speciala a evoluat de-a lungul secolului XX. Nu mai vedem copiii sau adultii care au dizabilitati precum oameni cu handicap. Trecerea la societatea contemporana a fost caracterizata de schimbari în atitudinea comunitatii fata de persoanele cu probleme specifice. În cadrul grupurilor si categoriilor de persoane cu nevoi speciale, cei marcati de handicapuri fizice si psihice reprezinta o entitate aparte care necesita servicii sociopsihopedagogice complexe. Din aceste considerente, asistenta persoanelor cu cerinte speciale constituie o activitate complexa ce include: preventia, depistarea, diagnosticul, terapia, recuperarea, educarea, orientarea scolara si profesionala.


10. Dislexia

Dislexia este o deficienta de invatare frecventa care impiedica dezvoltarea capacitatii de a citi. Cititul nu este un lucru innascut ci el trebuie sa fie invatat. Pacientii cu dislexie nu inseamna ca au un nivel scazut de inteligenta ci doar invata mai greu cititul la celelalte lucruri descurcandu-se la fel de usor precum o persoana ce nu sufera de dislexie. in fapt, majoritatea persoanelor care sufera de dislexie au un nivel de inteligenta peste medie. In acelasi timp cu dislexia copiii mai pot avea probleme cu pronuntarea corecta a cuvintelor, scrierea de mana, planificarea si organizarea sau cu operatiile matematice. Dislexia poate fi tratata prin folosirea de mijloace educationale pentru cresterea capccitatii de a citi.

9. Copilul cu har

Nu exista nicio definitie pentru harul special al unui copil. Majoritatea oamenilor vad copiii care au un har ca persoane talentate si creative. Acesti copii au multe abilitati, atat academice cat si in timpul liber. De obicei acesti copii au o curiozitate iesita din comun si o abilitate de a observa, retine si sintetiza anumite informatii. Este foarte usor sa descoperi daca al tau copil are un anumit har deoarece se observa foarte usor daca un copil e diferit fata de ceilalti. Caracteristicile unui copil cu har sunt: spirit de observatie, interese intense, memorie excelenta, capacitate de argumentare excelenta, gandire flexibila si fluenta, putere de abstractie foarte bine dezvoltata, observa relatii intre lucruri si ide foarte usor, este interesat de filosofie si societate, foarte sensibil, preocupat de adevar si dreptate, perfectionist, energic, relationeaza foarte bine cu parintii, profesorii si alti adulti.

8. Intarzierea limbajului

Aceasta reprezinta o intarziere a aparitiei limbajului. Intarzierea aparitiei limbajului se refera la intarzierea aparitiei intregului sistem de expresie si primire de informatii intr-un mod care este folositor. Se refera la a intelege si a fi inteles prin comunicare-verbala, non verbala si prin scris. Caracteristicile care ne arata daca un copil sufera de intarziere a limbajului sunt: nu foloseste gesturi nici macar cele precum aratarea cu degetul sau miscare mainii atunci cand spune pa-pa, prefera gesturile in loc de cuvinte, are probleme in imitarea sunetelor, are dificultati in a intelege cereri verbale simple.

7. Autismul

Autismul este un sindrom, o tulburare a dezvoltarii care are aspecte clinice diferite. Autismul este o manifestare a schizofreniei. Dezvoltarea anormala ce poarta numele de autism se poate observa inca de la nastere prin anumite semne. Copilul tinde sa fie dezvoltat normala pana la avarsta de doi ani dupa care apare autismul si se pierd toate achizitiile de pana atunci. Statisticile arata ca mai multi baieti decat fete sufera de autism. Copilul cu autism are urmatoarele caracteristici: stabilieste rar contact vizual, fixeaza anumite lucruri, sunt anxiosi, nelinistiti, nu are capacitate de empatie, nu intelege valoarea sentimenteleor, nu imita, au stereotipii, se ataseaza de obiecte neobisnuite si multe altele.

6. Afectiuni in functie e anotimp

Copiii pot deveni depresivi in timpul iernii sau verii si activi in timpul toamnei si primaverii. Aceste schimbari de stare se datoreaza in principal schimbarilor de anotimp si din cauza inabilitatii de a se adapta schimbarilor. Este specifica depresiilor majore. Principalele efecte ale schimbarii de anotimp sunt somnul indelungat, copilu are putina energie si se simte trist. Desi simptomele pot fi severe de obicei dispar repede.

5. Sindromul Down

Sindromul Down este o afectiune din nastere, prezenta la copil din momentul conceperii cauzata de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Copilul ce sufera de sindromul down are talia si greutatea sub limita normala corespunzatoare varstei, hipotonie musculara, reflexul moro este redus sau absent iar reflexul rotulian este slab. Noul nascut are craniul mic si rotund si fontanele largi se vor inchide cu intarziere. Fata este rotunda, profilul facial este plat iar fruntea este bombata. Limba copilului cu sindromul Down este mare, brzdata cu santuri. Gatul este scurt, gros si cu exces de piele pe ceafa. Mainile sunt scurte si late iar spatiul interdigital de la picior este mai larg comparativ cu normalul.

4. Sindromul Cri du Chat

Este o afectiune ce apare atunci cand o portiune de material genetic lipseste dintr-o regiune specifica a cromozomului 5. Copiii cu acest sindrom prezinta trasaturi faciale neobisnuite, tonus muscular scazut, cap de dimensiuni mici si retrad mental. O trasatura definitorie a acestui sindrom este tipatul copilului afectat, asemanator cu tipatul de pisica, de unde si numele. Copiii afectati prezinta un laringe anormal dezvoltat care este cauza acestui tipat specific. Fata unui copil ce sufera de sindromul cri du chat este rotunda sau lunara, ochii sunt vizibil departati iar mandibula este mica. Din pacate nu exista tratament care sa vindece acest sindrom.

3. Sindromul Tourette

Sindromul Tourette este o afectiune neurologica care il face pe cel bolnav sa scoata sunete sau sa faca miscar neobisnuite si bruste asupra carora nu are niciun control. Boala apare mai mult la baieti decat la fete. De obicei primul semn al bolii este un tic facial cu ar fi clipitul dar pot aparea si altele. Ticurile pot fi verbale sau motorii, simple sau complexe.

2. Sindromul Patau

Este o afectiune congenitala caracterizata de prezenta in plus a unui cromozom 13. Acesta determina numerose malformatii fizice si mentale, in special afectiuni cardiace. Numit si trisomia 13, acesta duce la cele mai grave si numeroase malformatii interne si externe.  Creierul nu se divide in emisfere iar capul capata un aspect neobisnuit de mic. Maduva spinarii se poate chiar si exterioriza din cauza unei malformari a coloanei vertebrale. Copiii care supravietuiesc copilariei prezinta un retard mental avansat si atacuri de cord frecvente. Ochii pot fi neobisnuit de mici iar unul dintre ochi poate chiar fi absent. Frecvent copiii ce prezinta acest sindrom au o despicatura labiala sau palatina si limba despicata. De asemenea acestia pot avea gat scurt si gros, degete in plus, degete flectate in palma, calcaie proeminente, coaste lipsa, amprente modificate si malformtii genitale.

1.Sindromul Prader Willi

Este o anomalie cromozomiala grava. Trasaturile caracteristice acestui sindrom sunt: reducerea miscarilor fetale, obsezitatea, hipotonia, retardul minral, statura mica, hipogonadismul, strabismul si mainile si picioarele mici. Este o boala genetica rara, afecteaza ambele sexe si a fost intalnita la toate rasele. De asemenea acest sindrom poate avea drept caracteristici letargia infantila, plansetul slab, atitudine obsesiva, accese de furie, reactii violente, opozitie, rigiditate, tulburari de somn, hipopigmentarea pielii si parului, ezotropie sau miopie, saliva vascoasa si cruste ale comisurilor bucale, defeste de articulare a cuvintelor si ciupirea pielii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________