21 January 2018

Top 10 viziuni ale lumii peste 1000 de ani__________________________________________________________________________________

„Cum o să fie lumea peste 1000 de ani” pare o întrebare absurdă, mai ales atunci când știm că totul se schimbă atât de repede şi este în același timp şi o întrebare ambițioasă pentru a putea fi luată în considerare. Cu toate acestea, oamenii curioși chiar pun astfel de întrebări, ca şi Ray Kurzweil (considerat de mulți un Thomas Edison al zilelor noastre) îşi petrec tot timpul pentru a găsi răspunsuri.
Ray o să ne împărtășească în continuare câteva idei de-ale lui despre viitor. Potrivit lui, unii dintre oamenii care mai trăiesc azi, vor fi şi peste 1000 de ani acolo!
Vizionar tehnologic, lider inventator al timpurilor noastre, beneficiar al Medaliei Naționale a tehnologiei, introdus şi în Hall of Fame al inventatorilor şi posesorul a 19 doctorate şi onoruri de la trei președinți ai Americii, Ray ne oferă 10 motive de a privi înainte.

 

10. Un viitor cu extratereștrii?

Contact cu alte specii, alte civilizații? Cu progresele tehnologice care se prefigurează acum, un viitor cu extratereștrii ar putea fi posibil. Ray crede că avansarea tehnologiei ne va permite în curând să călătorim în spațiu cât mai departe, unde putem întâlni alte planete şi alte forme de viață.
Potrivit lui Arthur C. Clarke, un alt futurist, inventator şi scriitor de science-fiction, tehnologia este destul de avansată pentru a face legătura cu extratereștrii. Pentru a ne destinde puțin, unii oameni cred că deja au luat contact cu aceștia şi televiziunea prezintă show-uri ca „Vânătorii de extratereștrii” şi mulți chiar încearcă să dovedească asta.
Ray, care e mai mult un umanist decât un vânător de extratereștri, se concentrează mai mult pe tehnologie şi pe progresul umanității şi al lumii actuale, ceea ce ne duce cu gândul la următorul subiect – viitorul Pământului în sine.

 

9. Care e viitorul Pământului?

Atunci când oamenii se gândesc la viitor, ei tind să se gândească la planeta Pământ, precum şi la urmele pe care le lăsăm în oceane şi păduri, dar şi la dezastrul pe care îl cauzăm. Care pământuri vor fi înghițite de nivelul crescut al apelor? Despre schimbările climatice: cum susținem o populație în creștere rapidă în ceea ce privește resursele de hrană, combustibil şi resurse naturale?
Pesimiștii prevăd ce e mai rău (mulți pun la îndoială faptul că o să mai supraviețuim încă 1000 de ani). Lăcomia materială va înghiți resursele Pământului mai repede decât se poate reface. Viitorul, în acest sens, sună destul de întunecat, dar Ray crede că tehnologia o să ajute la rezolvarea multor probleme ale mediului.
Totuși, cine poate opri asteroizii şi cometele din coliziunea cu Pământul sau cine poate împiedica oprirea rotirii axei sale?
Dar stelele care explodează în spațiu şi din care țâșnesc explozii de raze gama mai puternice decât milioane de bombe atomice din galaxii îndepărtate, cu suficientă putere pentru a distruge tot pe o rază de milioane de ani lumină?
Ce fel de viitor există pentru Pământ atunci? Potrivit lui Ray, lucruri mult mai interesante şi mai puțin distructive se prevăd la orizont.

 

8. Există soluții la problemele energetice şi cele ale mediului?

Ray consideră că preocupările legate de mediu şi de energie, pot şi vor fi rezolvate cu soluții tehnologice în viitor. Acesta susține ca Pământul nu se va transforma în ceva poluat, supraaglomerat şi pustiu, ci nanotehnologia va fi capabilă să curețe daunele aduse mediului, să satisfacă nevoile noastre de energie, să purifice apa şi aerul şi să capteze energia soarelui prin panouri solare şi multe alte lucruri.
El crede că vom întâlni nevoile noastre de energie preconizate până în 2030, cu dezvoltarea acestor noi tehnologii.
Oare prezicerile sale pozitive or să restabilească planeta Pământ, sau această tehnologie va produce mai multe deșeuri? Cel mai probabil în următorii 1000 de ani o să aflam răspunsul la prezicerile lui Ray, fie despre inventivitatea noastră sau despre incapacitatea rezolvării problemelor pe care le-am creat.

 

7. Este rezolvată problema creșterii populației?

Peste 1000 de ani populația lumii este estimată cam la aproximativ 14 miliarde de oameni. Deși astfel de predicții sunt foarte puțin probabil să fie corecte, îngrijorarea este una reală şi din ce în ce mai mulți oameni lucrează să găsească soluții din greu. Oare se va rezolva problema foametei şi cea a nevoilor alimentare în creștere, sau se va dovedi dăunătoare pentru sănătatea noastră şi a mediului în final?
Potrivit spuselor lui Ray, într-o zi ne vom hrăni precum plantele de la soare şi cu cât tehnologia devine mai avansată, dependenţa noastră de resursele Terrei o să devină din ce în ce mai mică. Sună ca ceva scos dintr-o carte științifico-fantastică, numai bine, dacă se dovedește a fi adevărat.

 

6. Tehnologia viitorului

Ray numește acest lucru „singularitate”, un moment în care tehnologia în sine va fuziona cu cei care o creează. De la dispozitive în ochelarii de vedere şi în lentilele de contact, la afișaje scrise direct în retinele noastre, aceasta tehnologie emergentă nu numai că ne va schimba pe noi, dar va schimba totul. O să vină o vreme în care putem folosi spațiul pentru a genera energie.
Prin schimbarea ADN-ului nostru, Ray crede că o călătorie în spațiu într-un loc foarte îndepărtat va fi posibilă. Sună ca o utopie tehnologică? Cu siguranță. Făcând un pas mai în faţă, tehnologia pe care o creăm, va deveni în curând mai inteligentă decât noi. Ce e de făcut atunci?
Simplu: îmbină această tehnologie cu scopul de a concura. Datorită proceselor noastre evolutive mai lente, doar prin asta vom fi capabili să supraviețuim împotriva revoltei de mașini inteligente viitoare. Într-o zi, în curând, spune Ray, nu vei mai fi capabil să vezi diferențele dintre inteligenţa umană şi cea artificială. Acest lucru ne duce la următoarea secțiune de pe lista noastră: mașinile inteligente.

 

5. Viziuni ale mașinilor inteligente

Ray crede că apariția mașinilor inteligente se va cuantifica în viitor ca o altă specie, indiferent dacă întâlnim viață în afara sistemului nostru solar sau nu. Tot el crede că o să împărțim planeta cu roboţii, care în curând o să depășească inteligenţa noastră, numai pentru a deveni la fel ca tehnologia pe care o creăm, ei o să fie capabili să concureze cu aceste mașini inteligente.
Ray spune că „rezultatul va fi o fuziune intimă între speciile tehnologice create şi procesul tehnologic evolutiv care a luat naștere”.
Ray explică pe larg creșterea exponențială a tehnologiei comparativ cu creșterea procesului evoluției. Mașinile inteligente ne vor schimba şi pe noi şi în acest proces, vom schimba evoluția vieții prin intermediul mașinilor inteligente.

 

4. Explorarea spațiului peste 1000 de ani

Omenirea nu şi-a ținut niciodată picioarele pe pământ şi fie că este vorba de limitele pământului sau propria noastră biologie, suntem mereu în căutare pentru a descoperiri şi a explora lumea noastră, dar şi a spațiului de dincolo de ea. În 1000 de ani, oare cât de departe vom fi?
Potrivit lui Ray, vom înainta mai mult în cosmos. Vom fi capabili să prezicem evenimente cosmologice viitoare care pot afecta Pământul, precum şi repercusiunile pe care orice evenimente le-ar putea suporta omenirea.
Cel mai mare motiv pentru explorarea spațiului, nu este numai de a descoperi cum lucrează universul, ci şi de a căuta planete noi şi interesante care sa aibă potențialul de a susține viața umană. Până acum, planetele descoperite pe care se poate trăi sunt prea departe de noi, iar acest lucru ne duce la următorul punct din listă.

 

3. Viitorul călătoriilor în spațiu

Futuristul Arthur C. Clarke, considerat un vizionar cu privire la călătoriile în spațiu, credea că este doar o chestiune de timp înainte de a avea sisteme sigure şi economice de propulsie în spațiu.
Întrebările care se pun, nu sunt doar în legătură cu construirea acestei tehnologii şi transformarea acesteia într-una accesibilă, ci si schimbarea noastră pentru a putea rezista efectelor negative pe care le au călătoriile în spațiu asupra corpului uman.
Ray crede că vom avea în curând posibilitatea de a ne modifica AND-ul cu o tehnologie în curs de dezvoltare, cu scopul de a rezista la călătoriile în spațiu, deoarece ADN-ul nu se descurcă bine în spațiu. Făcând acest lucru, vom fi în măsură să facem călătorii cât mai îndepărtate în spațiu.

 

2. Progres cu prelungirea vieții umane?

Din tot ceea ce a fost în această listă, numărul doi are probabil o dovadă să îl sprijine, în special în ultimii ani. Oamenii de știință şi alți experți au descoperit din ce în ce mai multe dovezi că procesul de îmbătrânire poate fi încetinit.
Ray vorbește pe larg despre faptul că nanotehnologia şi nano-roboţii vor încetini procesul de îmbătrânire, prin intrarea în fluxul sanguin şi prin distrugerea agenților patogeni, inversând procesul de îmbătrânire şi corectare a erorilor de ADN. Pe lângă asta, Ray vorbește şi de descărcarea minţii într-un alt transportator, care este cel mai puțin probabil, dar care dă cel mai mult de gândit.

 

1. Viziuni de viitor ale eliminării morții

Dacă oprirea procesului de îmbătrânire nu a fost de ajuns încât să vă șocheze, să mergem mai departe şi să spunem că viitoarele tehnologii vor opri îmbătrânirea complet, făcând moartea imposibilă. Ray este de părere că într-o zi, oamenii vor trăi veșnic. El respinge ideea că „scopul vieții este de a accepta moartea”, care „moarte înseamnă întotdeauna o pierdere profundă în relații, talent şi potențial, dar că până acum nu am avut de ales decât să o raționalizăm.”
În cartea lui Ray, „O călătorie fantastică: Trăiește suficient de mult pentru a trăi veșnic”, acesta scrie despre modul în care oamenii pot începe să ia masuri pentru a-şi prelungi viața, până când procesele în domeniul tehnologiei medicale au o șansă să ne ajungă din urmă.
Nanotehnologia se va dezvolta în timp, fiind din ce în ce mai capabilă de a repara şi restabili părți ale corpului nostru. Avansează şi biotehnologia şi în curând va putea activa şi dezactiva enzimele.
Tehnologia curentă medicală face primii pași în utilizarea acestor tehnici pentru a distruge colesterolul din sânge şi pentru a opri ateroscleroza, dar şi multe alte boli. Prin crearea unei tehnologii din ce în ce mai puternice, viitorul înseamnă prelungirea vieții umane. Speranța de viață creste din ce în ce mai mult în fiecare an: speranța de viață a fost de 37 de ani în 1880, peste 1000 de ani, potrivit lui Ray, o să poată să fie infinită!
Tehnologia fuzionează cu biologia? Nu există nici o îndoială că vei citi cu atenție acest top 10, dar o să fi sceptic şi cu siguranță așa şi trebuie; acestea sunt probabil unele dintre cele mai radicale idei despre viitor spuse vreodată. Cu toate acestea, pentru cineva ca Ray Kurzweil, care a realizat foarte multe în timpul vieții sale, există o anumită valoare pe care să o iei în considerare? Fie că te încrezi în știință, în viitor, în profeți sau în Dumnezeu, sau pur şi simplu în „lucrurile mărunte”, cu siguranță aceste viziuni sunt suficient de mari să îţi coloreze imaginația şi să aprindă un loc în spațiul, timpul şi posibilitatea care ne înconjoară pe fiecare în parte.

Preluare TopTenz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

 1. Viziune Crestina says:

  Raspuns printr-o viziune crestina la articolul de fata:

  10. Un viitor cu extratereștrii?
  Nu eixsista extrateresti care sa ne viziteze.. Defapt iei exista, dar mai precis trebuie sa-i denumim demoni. Adanceste-te in ce ne invata Biblia. Iei au fosat prezenti si s-au manifestat de mai multe ori in trecut, iar acum cel mai mult urmeaza datorita acceptarii populatiei prin prizma asa mult crezutei (mai mult decat Dumnezeu) stiinte. (Vedeti cate conturi pe youtube jura ca sunt vizitati telepatic de extraterestii, de pe nu stiu ce galaxie si ne anunta curand venirea lor, cica cu scopul de a ne scapa de ineficienta noastra economica si de raboiae, aducandu-ne pacea. E plin youtub-ul de asa ceva, si ii cred. Oameni fara Dumnezeu, primesc ori ce fel de manifestare venita din spatiul vazduhului, hranindu-se cu dulceata ispitei).

  9. Care e viitorul Pământului?
  Toate vin de la Dumnezeu, si se manifesta aproape intotdeauna (cica Stiintific). Insa avem atatia Sfinti in calendar si chiar trairi recente ale multor oameni care ne asigura ca e mai mult decat stiinta. E Dumnezeu. (pentru cei ce aleg sa creada in Dansul si in viata vesnica, dupa moartea trupeasca). Toate stim ca vin si sunt descrise in toata Biblia, si in mod explicit in Apocalipsa;

  8. Există soluții la problemele energetice şi cele ale mediului?
  Bune si tehnlogiile atunci cunt folosite cu bine si cu repectul cuvenit lui Dumnezeu. Fara repectarea poruncilor si credinta in Dumnezeu – Mantuitorul nostru, nu va fi nici o pace! (Defapt si stim ca nu va fi, ca de aceea avem prooroci, Sfinti si scrierile biblice, care ne prevestesc sfarsitul – datorita caderii in pacat al oamenilor) ;

  7. Este rezolvată problema creșterii populației?
  Grija de materie este un pacat. Toata increderea trebuie sa o avem in Dumnezeu. Iar planeta nu este nici de cum suprapopulata, ci poate doar din punctul de vedere al instabilitatii economice si financiare al Babilonului (neintelegerii – neiubirii de aproapele) in care traim. Sub acest aspect economic-financiar planeta a fost si va fi intotdeauna suprapopulata.

  6. Tehnologia viitorului
  De mult va veni Apocalipsa pana atunci. Oricum denaturarea omului ca suflet e intr-o continua crestere, caci vom fi iarasi doar trup, precum inainte de Potop si precum Sodoma si Gomora care acum zac amintiri sub Marea Moarta. Omul cauta gresit sa-si umple un gol in suflet cu lucruri materiale, gol ce nu se va umple NICI O DATA (vezi tot progresul tehnologic), caci doar Dumezeu ni-l poate umple. Noi la el trebuie sa ne intoarcem toti. La EL vom fi impliniti.

  5. Viziuni ale mașinilor inteligente
  Dar sufletul, unde va mai fi? Iubirea, pana la jerfa unde va mai fi? Nu vom mai fi. ci doar trupuri cu suflet mort, intemnitati, flamand. Pentru ce.. sa ai pana si toata planeta.. daca-ti pierzi sufletul ?

  4. Explorarea spațiului peste 1000 de ani
  3. Viitorul călătoriilor în spațiu
  Pentru ce sa exploram spatiul cosmic? Cine ne-a pacalit? (Al rau, satan.. ne-a pacalit). Oare nu stim noi ca maine, poimaine murim? Si ca nici o data nu ne vom satura de „mai multa materie si explorare materiala” pt. ca suntem orientati gresit ? Ne purtam o viata intreaga in trup prin intuneric (iar acum spatiul cosmin) doar spre un final crunt si vesnic. Desi lumina lui Dumnezeu Adevarul este langa noi si ne asteapta sa-l cautam, sa-l alegem si sa ne caim.
  Am preluat rolul lui Dumnezeu si am ajuns sa ne modificam pana si ADN-ul cum vrem noi. Daca ne va lasa Dumnezeu sa facem asta, priviti la ce treaba buna facem cu asta! Sinucidere! Stiati ca tot graul din America este modificat genetic si patentat incat acum exista doar cateva coorporatii (cam vreo 2) care stapanesc un intreg continent? Stiati ca graul urmator ce va apare fa fi unul sinugicaj, adica doar un an va creste apoi va trebui sa cumperi iari de la coorporatie. Stiati ca el se rapandeste agresiv pe glob nimicind samanta de grau naturala ? Nu stiati ! Cautati si va interesati ! Stiati de toate legumele si fructele modificate genetic? Va plac la gust? E buna sanataea ce va o aduce? Nu avem nici un repect pentru Dumnezeu si de aceea primim exact ce meritam, si precum Adam si Eva s-au lasat ispititi de „fructul oprit” al cunoasterii, asa ne lasam noi zi de zi pana la Judecata de apoi.

  2. Progres cu prelungirea vieții umane?
  Oamenii inainte traiau mii de ani. Noe a trait aproape o mie de ani. Cine stie cat au trait Adam si Eva.. De atunci, datorita pacatelor noastre, Dumnezeu ne-a tot diminuat viata prin degradarea voita (cateodata privit chiar ca automata) a ADN-ului si a logevitatii vietii. Cititi Biblia! De cate ori curvesti sau preacurvesti (te injosesti chiar sub firea de animal, care ea nu cauta placerea fara scopul nasterii de prunci, si asta aduce automat in codul genetic o denaturare, o slabire in primul rand a mintii si mai apoi in copii si generatiile viitoare). Totul e in biblie.
  Cu siguranta ca ori ce forma impusa de prelungire a vietii in mod artificial (adica pacatos) nu va putea sustine decat o mostruozitate cu chipul lui Dumnezeu, dar asemanarea diavolului.

  1. Viziuni de viitor ale eliminării morții
  Daca crezi in Dumnezeu tatal, si Dumnezeu fiul – Iisus, si Duh-ul sfant ce astepta in noi sa zi de zi, sa-i cerem sa ne incalzeasca in lumina Adevarului,… vei intelege ca acest pasaj de pe internet descris nu e decat o dorinta prosteasca de a trai venic material. S-au indragostit oamenii de creatie (pamant) si nu-l mai iubesc pe creator. Iar nadejdea lor tot la pamant este (la propiu si figurat).

  Cuvant de final :
  Imi pare rau sa vad cum oamenii, in special tineretul se indulcesc cu aceasta ispita a „viitorului tehnologic” material, care le injecteaza putin cate putin doza de moarte (pacat) si nepasare sau iutare de Dumnezeu, care in final le va aduce pierderea imparatiei lui Dumnezeu.. in chinul vesnic, contrar caii lui Dumnezeu, fiul, Iisus, care ne-a aratat calea manturii, calea cea strampta pe care nu merg multi, adica :Iubeste-ti aproapele ca pe tine isusti, inclusiv pe vrasmasi. Iubeste-l pe Dumnezeu cu toata fiinta ta. Daca vrei sa-i urmezi Lui, leapada-te de tine (adica nu-ti mai da tie ascultate, nevoilor si dorintelor trupului asta pacatos si nici celor pacatoase sufletesti – mandrie, slava de oameni, etc… ci asculta si urmeaza voii lui !).

 2. … ,lasane ca peste 500 de ani religia (cel putin cea de astazi) nu va mai fii