17 December 2017

Top zece antrenori români de fotbal__________________________________________________________________________________

Atunci când încercăm să evaluam un antrenor observăm că e foarte greu să o facem deoarece nu s-a găsit încă răspuns la întrebarea: care antrenor e mai bun, cel care câştigă un trofeu cu jucători foarte buni, printre cei mai buni din competiţie sau cel care ia o echipă la mijlocul campionatului, de pe ultimul loc, şi reuşeşte să o ducă pe la mijlocul clasamentului !? Cu atât mai greu e să faci un top cu cei mai buni zece antrenori din istorie.

În dorinţa de minimaliza acea doză de subiectivism pe care o avem fiecare, şi de a face un top cât mai obiectiv, voi ţine cont, la întocmirea acestuia, de perfomanţele notabile şi necontestate de opinia publică şi de trofeele câştigate de fiecare dintre cei prezenţi în acest clasament.

 

10. Răzvan Lucescu

Pe plan intern nu a câştigat decât de două ori Cupa României cu Rapid în 2006 şi 2007. Cea mai mare perfomanţa a sa este ajungerea în sferturile de finală ale Cupei Uefa din sezonul 2005-2006 când a ieşit din competiţie după două rezultate de egalitate obţinute în faţa Stelei. A fost şi antrenorul echipei naţionale a României.

 

9. Ioan Andone

Şi-a început cariera de antrenor la Sportul Studenţesc în 1993-1994, apoi a antrenat mai multe echipe pentru ca în 2001 să ocupe din nou această poziţie, unde după ceva timp reuşeşte să construiască o echipă frumoasă. În 2004 şi 2008 câştigă eventul cu două echipe diferite, Dinamo şi CFR Cluj. A mai câştigat Cupa României în 2003 şi 2005 cu Dinamo Bucureşti.

 

8.Dan Petrescu

A câştigat doar un trofeu până acum, acela de campion al României în 2009 cu Unirea Urziceni, o echipă abia înfiinţată. Poate vă întrebaţi de ce e mai sus în clasament decât Ioan Andone. Cel din urmă a avut ghinionul să câştige cele şase trofee în perioade în care performanţele echipelor antrenate de acesta erau contestate în mas media şi nu numai, pe când Dan Petrescu şi-a dublat performanţa sezonul următor, obţinând opt puncte în grupele Champions League în compania unor echipe precum FC Sevilla, VfB Stuttgard sau Glasgow Rangers având şanse de a se califica în sferturi până în ultima etapă.

 

7. Cosmin Olăroiu

Şi-a început cariera de antrenor la FC Naţional teminând pe 7 în primul sezon. În sezonul următor a pierdut campionatul în favoarea lui Dinamo în ultima etapă, într-un meci cu Universitatea Craiova. În 2006 cu Steaua a câştigat campionatul şi Supercupa României. Tot în acel an a ajuns până în semifinalele Cupei Uefa fiind foarte aproape să ajungă în finală.

 

6. Cornel Dinu

A intrat în acest top doar pentru că a ajuns cu Dinamo până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni din 1984. Pe plan intern a câştigat şase trofee tot cu Dinamo însă unele contestate vehement. În 2000 a câştigat eventul însă finala Cupei României a jucat-o în compania Universităţii Craiova, echipă patronată de Gigi Neţoiu, iar campionatul din 2002 l-a câştigat în ultima etapă, după ce aceeaşi echipă patronată de Neţoiu a trebuit să bată pe FC Naţional. La acel meci suporterii alb albaştrii îşi huiduiau propria echipă şi îşi susţineau adversarii.

 

5.Ladislau Boloni

Ca antrenor a câştigat Ligue 2 cu AS Nancy, campionatul, cupa şi supercupa Portugaliei cu Sporting Lisabona, campionatul şi supercupa Belgiei cu Standard Liege. În perioada în care a fost antrenor la Sporting, a dus o campanie de promovare a tinerilor jucatori printre care se aflau Cristiano Ronaldo, Ricardo Quaresma sau Hugo Viana.

 

4. Anghel Iordănescu

A debutat ca antrenor secund la Steaua în 1985 câştigând din această poziţie Cupa Campionilor din 1986. În 1987 conduce Steaua la câştigarea Supercupei Europei. În 1989 ajunge cu Steaua, din calitate de antrenor principal, până în finala Cupei Campionilor pe care o pierde cu 4-0 în faţa lui A.C. Milan. A mai calificat echipa naţională a României la trei turnee finale, Campionatul European din 1996 şi Campionatul Mondial din 1994 şi 1998.

 

3. Mircea Lucescu

Mulţi dintre suporterii români de fotbal îl văd ca pe cel mai bun antrenor român de fotbal reuşind, în cariera sa să antreneze echipe precum Inter, Shaktior, Galatasaray sau Fenerbahce.

A fost pentru o scurtă perioadă de timp selecţionerul echipei naţionale. Din 1986 a devenit antrenor la Dinamo, echipă pe care a dus-o până în sferturile Cupei Cupelor în 1989 şi până în semifinale în 1990. În 2001 a câştigat Cupa Uefa şi Supercupa Europei cu Galatasaray, iar în 2009 recâştigă Cupa Uefa cu Sahtior Donetk.

Cu Rapid a câştigat în 1998 campionatul şi în 1999 cupa. A obţinut titluri de campion al Turciei atât cu Galatasaray cât şi cu Fenerbahce precum şi numeroase trofee în Ucraina cu Sahtior.

 

2. Emeric Jenei

De numele lui se leagă cea mai bună perfomanţă a fotbalului românesc la nivel de cluburi – câştigarea Cupei Campionilor din 1986 cu Steaua. A antrenat echipa naţională la CM din 1990 şi la CE din 2000. Pe plan intern a obţinut cu Steaua cinci campionate şi trei cupe.

 

1.Ştefan Kovacs

Are un palmares ca antrenor greu de egalat de un român în viitorul apropiat deşi nu a antrenat multe echipe. A antrenat atât naţionala României cât şi pe cea a Franţei (trebuie remarcat că francezii nu au fost antrenaţi în istoria lor decât de doi străini).

A câştigat trei cupe ale României cu Steaua în 1967,1969 şi 1970 şi o cupă a Greciei cu Panatinaikos în 1982. Cu Ajax a câştigat două Cupe ale Campionilor Europeni în 1971 şi 1972, o Cupă Intercontinentală în 1972, două Supercupe ale Europei în 1972 şi 1973 şi două campionate în Olanda în 1972 şi 1973.

 

Surse foto:enational.rosport.bizi.roanp-archief.nl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________