17 December 2017

Zece catedrale gotice din Europa__________________________________________________________________________________

Curentul gotic în arhitectură a apărut prin anul 1200, după cel romantic, când tot mai multe popoare din Europa au început să construiască biserici creştine şi palate în acest stil. În prezent, aceste construcţii nu sunt doar lăcaşe de cult ci şi importante atracţii turistice, motiv pentru care m-am decis să vă enumăr zece dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa.

10.Notre Dame din Paris

Notre Dame Paris

Chiar dacă e cea mai cunoscută catedrală gotică din Franţa, Notre Dame nu e nicidecum cea mai mare însă aceasta este considerată prima capodoperă a stilului gotic timpuriu.

9. Catedrala Burgos, Spania

Este cel mai important lăcaş de cult din regiune, iar în interior se găseşte mormântul eroului El Cid, un personaj legendar şi un simbol al Spaniei. Construcţia catedralei a fost începută în 1221 şi sfinţită în 1260, însă, de-a lungul timpului, a fost extinsă şi înfrumuseţată.

8. Catedrala Sfântul Vitus din Praga

Sfantul Vitus

Este cea mai importantă catedrală din capitala Cehiei ca dovadă că, pe lângă ceremoniile religioase, aici se oficiau şi ceremoniile de încoronare a regilor.

7.Catedrala Notre Dame de Chartes

Este situată în oraşul cu acelaşi nume aflat la 80 de km distanţă de Paris şi este considerată una dintre cele mai reuşite şi mai bine păstrate catedrale în stil gotic din Franţa.

6.Catedrala York

Renumită pentru imensa colecţie de vitralii pe care o deţine încă din Evul Mediu, Catedrala York este folosită pe post de reşedinţă de către cel de-al doilea episcop ca importanţă din Anglia. Primul episcop îşi are reşedinţa tot într-o catedrală gotică la fel de impunătoare – cea din Canterbury, cunoscută pentru uciderea lui Thomas Becket.

5. Catedrala Notre Dame din Strasbourg

Cu aproximativ 4 milioane de vizitatori într-un an, este a doua din cele mai vizitate catedrale din Franţa după cea din Paris care adună anual aproximativ 12 milioane de turişti. Are o lungime de 118 metri, o lăţime de 51 m şi o înălţime de 142 m.  A fost cea mai înaltă catedrală a creştinătăţii până în secolul al XIX-lea  când a fost depăsită ca înălţime de Domul din Koln în 1880 cu 157 m şi mai târziu de Catedrala din Ulm cu 161 m înălţime.

4.Domul din Koln

Cu o înălţime de 157,38 m, Domul din Koln este ca înălţime, după Munsterul din Ulm, a doua biserică din Germania şi a treia din lume, după Bazilica Notre-Dame de la Paix.

3.Santa Maria del Fiore

Domul din florenta

Domul din Florenţa este cea de-a patra catedrală ca mărime a Europei şi a fost începută în 1926 de către arhitectul Anolfo di Cambio. Scopul iniţial a fost acela de a reflecta  importanţa tot mai crescândă a Florenţei ca oraş, dar şi pentru a eclipsa catedralele rivale din Pisa şi Siena.

2.Catedrala Notre Dame din Reims

Nu este doar una dintre cele mai importante lacaşe de cult ale Franţei ci şi locul de încoronare a vechilor regi francezi

Interiorul catedralei are o lăţime de 30 de metri în dreptul navei şi de 38 de metri în centrul acesteia iar lungimea măsoară 138,75 de metri. Exteriorul este încărcat cu o mulţime de statui, dar nici interiorul nu se lasă mai prejos.

1.Domul din Milano

domul din milano

Depăşită doar de San Pietro din Roma şi de Catedrala din Sevilla, Domul din Milano este a treia biserică ca mărime a Creştinătăţii. Construcţia completă a durat aproximativ 500 de ani şi, deşi iniţial se dorea ca aceasta să se facă din cărămidă, mai târziu s-a decis să se treacă la marmură.

Surse foto: wikipedia.ro,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________