21 January 2018

Zece lucruri astronomice__________________________________________________________________________________

Se stie ca glasul cosmosului este ascultat, pe toate lungimile de unda, de urechile sensibile ale radiotelescoapelor. Pana acum astronomii au identificat doua sute de aglomerari globulare de stele, au calculat distante si au trimis oameni pe luna. Soarele, luna, stelele, planetele au reprezentat pentru oamenii de acum sute de ani un mister care merita cu siguranta dezvaluit, asa nascandu-se astronomia, ai carei adepti cresc pe zi ce trece. Am realizat un top zece, al celor mai curioase lucruri pe care trebuie sa le cunoastem cu totii.

 

1.Galaxia

Cuprinde in jurul a 200 de miliarde de stele, dintre care unele sunt mai mari, iar altele mai mici decat Soarele, care este de 600 de ori mai mare decat toate cele noua planete ale sistemului nostru solar la un loc. Unui avion care ar ocoli Pamantul in doua zile i-ar trebui 7 luni pentru a inconjura astrul sistemului nostru planetar.

2.Planetele

Stiinta a dovedit ca exista planete si in afara sistemului nostru solar. Sa facem deci o mica socoteala: daca la fiecare milion de stele (adica la fiecare milion de sori) ar exista numai o singura planeta asemanatoare cu Pamantul, inseamna ca numai in galaxia noastra ar putea fi 200.000 de planete locuibile.

3.Galaxia Andromeda

Marea galaxie din constelatia Andromeda este „vecina” cu galaxia noastra. De la ea  si pana la Pamant sunt 1 750 000 de ani lumina. O raza de soare acopera aceasta distanta in aproape 2 milioane de ani. Cu alte cuvinte, noi vedem, privind prin telescop, imaginea acestei galaxii, asa cum era intr-o vreme, cand omul nici nu aparuse inca pe planeta noastra.

4.Coroana boreala

In constelatia Coroana boreala pot fi vazute cu ajutorul instrumentelor astronomice galaxii care se afla la 300 000 000 de ani lumina de noi. Au fost descoperite insa si galaxii care se afla la cateva miliarde de ani lumina.

5.Radio-sursele

Acum cativa ani a fost evidentiata o clasa speciala de radiosurse extragalactice de dimensiuni relativ mici. Cea mai apropiata dintre sursele de acest tip se afla la o distanta de 1,5 miliarde de ani lumina de noi si emite de 100 de ori mai  multa lumina vizibila. decat intreaga noastra galaxie, care include sute de miliarde de stele.

6.Stelele neutronice

Cu vreo 6 decenii in urma au fost descoperite stelele neutronice. In stare neutronica, o stea are o densitate aproximativ egala cu a nucleelor atomice, respectiv densitatea ei medie este egala cu 10/4g/cmc=100 000 000 tone/cmc. De aceea daca o stea cu masa Soarelui ar trece in stare neutronica, ea ar avea o raza de numai 10 km.

7.Steaua Epsilon

Este una dintre cele mai mari stele cunoscute din constelatia Vizitiului. Diametrul acestui astru intrece de 2 850 ori pe acela al Soarelui: in el ar incapea intreg sistemul nostru planetar pana la Saturn.

8.Steaua Kuiper

Este o stea pitica.  Este o stea cu un diametru pe jumatate cat al Pamantului, care are o fortie de atractie de milioane de ori mai mare decat a Terrei. O paine care pe planeta noastra are 1 kg, ar cantari la suprafata acestei stele mii de tone, iar un om ar ajunge sa cantareasca sute de mii de tone, fiind strivit intr-o clipa de propria lui greutate.

9.Un an lumina

Un an lumina reprezinta drumul parcurs de lumina, care se deplaseaza cu viteza de 300 000 de kilometri pe secunda, in timp de un an, ceea ce inseamna un drum de aproximativ 9 460 miliarde de kilometri.

10.De la Pamant la Soare

De la Pamant la Soare este o distanta de aproximativ 150 000 000 de kilometri. Pentru strabaterea acesteia, un om care ar merge neintrerupt, ar avea nevoie de 3 400 de ani.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________