17 December 2017

Zece obiective turistice de vizitat în Roma şi Vatican__________________________________________________________________________________

Capitala Italiei e de un romantism aparte, izvorât probabil din trecutul tumultos şi plin de istorie – Roma fiind unul dintre cele mai vechi oraşe care s-au păstrat până în prezent şi s-au dezvoltat spectaculos păstrând totodată acel aer de la începutului lor.

Se spune că îţi trebuiesc câteva zile pentru a vizita toate locurile marcante ale oraşului luându-ţi câteva ore bune să vizitezi doar anumite monumente. Când vorbim de Roma turistică, nu putem omite Vaticanul care, chiar dacă e un stat independent, în memoria colectivă, acesta face parte din oraş. Aşadar, în lista de mai jos veţi regăsi atât obiective turistice din Roma cât şi din Vatican (doar două).

10. San Giovanni in Laterano

Este probabil cea mai veche biserică creştină în care încă se mai oficializează slujbe fiind construită de Constantin cel Mare în jurul anului 314. Aici a fost botezat Carol cel Mare în 774 iar papii au fost încoronaţi până în secolul al XIX – lea şi, tot aici, prin semnarea  Tratatului de la Lateran din 1929, Mussolini şi papalitatea au oficializat relaţia dintre stat şi biserică.

9.Piazza Navona

Este cea mai cunoscută piaţă a Romei având în centru Fontana dei Quattro Fiumi, o statuie ce simbolizează cele patru râuri ale Paradisului – Dunărea, Nilul, Rio de la Plata şi Gangele – şi cele patru colţuri ale lumii cunoscute – Asia, Africa, Europa şi America.

8.Forumul roman

Construit într-o vale mlăştinoasă acum mai bine de două milenii, în el se luau cele mai importante decizii din Imperiul Roman. După căderea măreţului imperiu, timpul şi-a pus amprenta asupra acestuia.

7.Fontana di Trevi

fontana di trevi

Ne oferă cea mai memorabilă imagine dintr-un film italian: cea în care Anita Ekberg, îmbrăcată într-o rochie neagră decoltată, cu trenă stă în apele acestei fântâni. Foarte mulţi cinefili şi-au dat seama probabil că fac referire la filmul „La dolce vita” al lui Federico Fellini în care acesta aduce tribut felului de viaţă simplist , nepăsător din Roma anilor 1950.

6.Treptele spaniole

Chiar dacă nu e un loc care să îţi încânte ochiul în mod special, acesta este unul dintre cele mai populare locuri de întâlnire din oraş. Acestea au fost denumite astfel după Ambasada Spaniei la Sfântul Scaun.

5.Panteonul

Este cea mai bine conservată clădire dintre cele mai importante din Roma antică.Panteonul a fost finalizat de împăratul Hadrian în anul 128. În anul 609, clădirea a fost transformată în biserică creştină. În prezent, clădirea este tot biserică şi atât interiorul cât şi exteriorul arată exact ca în antichitate.

4. Capela Sixtină

Se află în Vatican şi a devenit faimoasă odată ce a fost pictată de Michelangelo. A fost construită pentru Papa Sixtus al IV-lea în 1473.

3.Parcul Central al Romei

Aici aveţi ocazia de a vizita două dintre cele mai importante muzee ale oraşului: Villa Borghese şi Villa Giulia. Parcul a fost construit între anii 1613 şi 1616 pentru familia Borghese.

2.Basilica di San Pietro

Este cea mai mare biserică, în ea încăpând peste 60.000 de oameni. Se află în cel mai mic stat din lume – Vatican – ce are o suprafaţă de numai 0,44 km pătraţi.

1.Colosseumul

colosseum

Este cea mai mare construcţie a Romei antice care a supravieţuit şi a devenit un simbol al oraşului. Construcţia Colosseumului a început în anul 70 la cererea împăratului Vespasian. Acesta dorea să aibă un loc în care să celebreze triumful său din Orientul Mijlociu, dar nu a fost terminat până la moartea sa, în 79. Inaugurarea lui a avut loc în anul 80.

Surse foto: national geographic şi de aici.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________