21 January 2018

Zece opere ce pot fi văzute în Galeria Uffizi din Florenţa__________________________________________________________________________________

Despre Galeriile Uffizi se pot spune foarte multe lucruri şi doar la superlativ. Este cel mai vechi muzeu din Europa şi cea mai mare pinacotecă renascentistă. Am găsit recent o statistică UNESCO din care am aflat că peste 60% din cele mai cunoscute opere se află în Italia şi jumătate dintre acestea în Florenţa.

Aşadar, fiind unul dintre cele mai importante muzee din oraş, nu e de mirare că în Galeriile Uffizi vom găsi artişti precum Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tiziano, Botticelli, Ghirlandaio, Carravaggio, Coreggio etc, mai ales că foarte mulţi dintre aceştia aveau legături foarte strânse cu familia Medici, fondatoarea acestui încântător muzeu.

Mai jos am făcut o listă cu zece dintre cele mai cunoscute opere găzduite de muzeu.

10.Naşterea lui Venus – temperă slabă pe pânză de in de Sandro Botticelli

Nasterea lui Venus

Este un tablou foarte cunoscut, nu doar de iubitorii de artă ci şi de publicul larg datorită numeroaselor reproduceri ale acestuia. Nu se ştie nici până acum pentru cine a făcut Tiziano tabloul însă se ştie că titlul provine de undeva din secolul XIX şi a fost primit în urma unei interpretări greşite a subiectului ca Venus Anadiomene.

9.Tripticul Portinari – ulei pe panou de lemn de Hugo van der Goes

În celebrul muzeu nu vom vedea cu siguranţă doar artişti italieni. Hugo van der Goes îşi aduce şi el contribuţia la „împodobirea” acestei galeri cu Tripticul Portinari, o operă ce i-a fost comandată de reprezentantul familiei Medici la Bruges în 1465. Timp de aproape patru secole, înainte de a ajunge în muzeu, opera s-a aflat în Biserica Sfântul Egidigiu, din apropierea Spitalului principal Sfânta Maria Mică, fondat de Folco Portinari.

8.Adoraţia Magilor – temperă pe panou de lemn de Domenico Ghirlandaio

Tema aceasta o veţi găsi în mai multe opere din galerie însă cea a lui Domenico Ghirlandaio este una dintre cele mai reuşite.

7.Buna Vestire – ulei pe panou de lemn de Leonardo da Vinci

buna vestire da vinci

Dintr-un astfel de muzeu nu putea lipsi Leonardo da Vinci. Buna Vestire este o capodoperă din perioada de tinereţe a artistului. Tabloul a intrat în posesia galeriei în 1867.

6.Suzana şi bătrânii – ulei pe panou de lemn de Lorenzo Lotto

În acest tablou ni se prezintă episodul biblic în care Suzana este atacată de doi bătrâni în timp ce se îmbăia. Este o operă ce a intrat în posesia galeriei foarte târziu, în 1975.

5.Tripticul de la Uffizi – temperă pe panou de lemn de Andrea Mantegna

Ilustrează în centru Adoraţia magilor şi pe aripile laterale Înălţarea şi Tăierea împrejur. Opera i-a fost comandată artistului de Ludovico Gonzaga.

4.Fecioara adorând Pruncul – ulei pe pânză de Correggio

Acest tablou nu e nicidecum cel mai reuşit al lui Correggio însă e unul dintre pictorii mei preferaţi şi nu putea lipsi din listă. Este o operă din perioada de maturitate a artistului ce a intrat în posesia muzeului relativ repede, în 1617, la aproape 100 de ani de la crearea ei.

3. Iudita şi Holofern – ulei pe pânză de Artememisia Gentileschi

Este una dintre cele mai apreciate opere a pictoriţei italiene din secolul XVII.  Pânza a fost realizată pentru Cosimo al II-lea de Medici şi în ea se văd foarte clar influenţele maestrului ei, Caravaggio. Iudita este o eroină biblică, simbol al eliberării din tiranie. Artemisia a abordat această temă de foarte multe ori, poate şi dintr-un feminism exacerbat.

2.Venus din Urbino – ulei pe pânză de Tiziano

Venus din Urbino

Este unul dintre cele mai cunoscute tablouri din secolul XVI. Acesta a fost realizat la Veneţia în 1538 fiind comandată de Guidobaldo al II-lea della Rovere, duce de Cameriono şi apoi de Urbino.

1.Sacrificiul lui Isaac – ulei pe pânză de Caravaggio

Sacrificiul lui Isaac, Caravaggio

Tabloul imortalizează secvenţa dramatică în care, pentru a îi testa credinţa, Dumnezeu îl pune pe Abraham să îşi sacrifice propriul fiu, pe Isaac. Datarea operei este discutabilă. Se apreciează că aceasta a fost creată în jurul anului 1600.

Sursa foto aici: wikipedia, atelier-rc.com, artline.ro, artanumusca.ro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Sunt superbe…cu siguranta merita sa mergi pana acolo sa le poti admira!