28 April 2017

Zece pentru Salmonicultura



__________________________________________________________________________________

In trecutul indepartat, pescuitul constituia una din principalele ocupatii ale omului, menita sa-i asigure hrana zilnica. Inca cu multi ani inaintea erei noastre, chinezii practicau o piscicultura simpla, avand ca obiect cresterea crapului. Romanii, il pastrau in bazine pentru a-l avea oricand la dispozitie. Primele indici de crestere dirijata a pestelui in Europa sunt date de normele de piscicultura transmise , in anul 812 , de Carol cel Mare, regele legiuitor al francilor. In prezent, majoritatea pastravilor produc, pe langa puietul de repopulare, pastravul de consum solicitat de piata locala.

 

1.Legea

Prin legea nr 12/1974 privind piscicultura si pescuitul, bazinele piscicole si fondul piscicol au fost declarate proprietate de stat, iar prin HCM nr 1397/1975 apele de munte, lacurile alpine si cele de acumulare din regiunea montana au fost atribuite spre administrarea Ministerului Silviculturii.

2.Ape de munte curgatoare

Reteaua hidrografica montana populata cu specii de pesti cuprinde o lungime de circa 17 500 km, ape curgatoare, impartite intr-un numar de 439 fonduri de pescuit apartinand la 190 ocoale silvice si respectiv 28 inspectorate silvice judetene. Populatia piscicola a acestor ape este formata din salmonidele: pastrav indigen, lipan, pastrav curcubeu, pastrav fantanel, lostrita, etc.

3.Pastravul indigen

Populeaza cea mai mare lungime a apelor curgatoare de munte, ocupand 11 500 km. Ocupa zona care-i poarta numele, unde se gaseste in stare naturala sau fiind introdus prin actiunile de populare intreprinse  de Ministerul Silviculturii. Este raspandit natural  de la altitudinea de 200 m. (Cerna si Nera), pana sus, in golul alpin, la altitudinea de 2000 m. (Lapusnicul Mare).

pastrav indigen

4.Pastravul fantanel

Denumit si pastrav de izvor, de sipot, fantanita si fantanel, originar din regiunea izvoarelor fluviilor de pe coasta atlantica a Americii de Nord, a fost introdus in jurul anului 1906 in Valea Barnarului, Valea Putnei-Suceava, Valea Tarcaului, Valea Gudei-Mures si in Somesul Rece.

fantanel

5.Pastravul Curcubeu

Denumit si pastrav american, este originar din raurile coastei pacifice a Americii de Nord. A fost introdus in Europa in jurul anului 1880, aducandu-se icre embrionate din cele doua varietati existente in paraiele Muntilor Stancosi. Astazi din incrucisarea celor doua forme, exista in tara cea cu caractere migratorii, fapt care il face sa nu fie indicat pentru popularea apelor de munte de unde migreaza in aval.

pastrav indigen

6.Lipanul

Denumit si Lipean, cimbrisor sau aramiu, este raspandit natural in 62 fonduri de pescuit ocupand o lungime de 1100 km. A fost introdus artificial in Neagra Brostenilor si Bistrita, de unde disparuse datorita plutitului materialului lemnos, in Valea Finisului, Vida, Rosia si Varatec.  Creste mai repede decat pastravul, ajungand il al treilea an de existenta la dimensiuni de 25-30 cm.

lipan

7.Lostrita

Denumita  si lostuca, lostruta, bala sau puica, este o specie endemica apelor de munte din bazinul dunarean. Atinge greutatea maxima de 16 km. Reproducerea are loc in aceeasi perioada cu a pastravului curcubeu, primavara pana la 21 mai, cand depune ca si acesta un numar de 2000 icre la kg. corp.

lostrita

8.Coregonul

A fost adus sub forma de icre embrionate din Polonia si URSS pentru prima data in primavara anului 1956 si apoi din R.S Cehoslovacia in anul 1981. Pescuitul, dimensiunile minime si numarul de bucati sunt aceleasi ca in cazul pastravului indigen.

coregonul

9.Repopularea apelor de munte

Pentru crearea conditiilor optime de dezvoltare a salmonidelor, apele curgatoare se amenajeaza anual cu lucrari pentru protectia acestora. Pentru ridicarea productivitatii lor piscicole se efectueaza anual populari cu puiet de pastrav indigen, fantanel si lostrita in varsta de 6 luni.

10.Cercetare

Temele prevazute in planul de cercetare urmeaza sa rezolve aspecte legate de bolile de nutritie si parazitare ale salmonidelor, aclimatizarea de noi specii de salmonide, indeosebi in lacurile de acumulare, valorificarea superioara a acestora prin pescuit industrial, etc.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________