23 February 2018

Zece sfaturi pentru decorare__________________________________________________________________________________

In apartamentele noi distributia camerelor, cu o mobilare rationala, corespunde nevoilor de odihna, destindere sau studiu. Chiar obisnuitele denumiri vechi ale camerelor au un alt inteles sau isi pierd treptat vechea semnificatie. Dormitorul nu mai este o incapere rezervata exclusiv odihnei, iar sufrageria nu mai exista ca functie distincta. In camera de zi isi gasesc un loc si masa de sufragerie si o canapea cu o biblioteca. Aici se desfasoara majoritatea activitatilor unor familii. Camera copiilor este si loc de studiu, iar a parintilor permite si lucrul gospodinei sau studiul unuia dintre parinti.

 

1.Modernitatea

A disparut mobila greoaie de mari dimensiuni, incarcata cu ornamente inutile. O mare parte din noile tipuri de mobila indeplinesc functii multiple. Canapele extensibile devin paturi de dormit, o mobila combinata inlocuieste bufetul si biblioteca, o masa mica intr-un colt serveste pentru mancat, in locul sufrageriei cu masa mare in mijlocul camerei, care nu lasa loc pentru nici o alta activitate.

2.Tip mai vechi

In ultimul timp, in unele tari, se vorbeste despre revenirea decoratiei „stil” in interioare. De fapt este vorba de adaptarea la mobila de forme si dimensiuni moderne a unor elemente de decor din alta epoca. Totusi eista posibilitatea utilizarii intr-o locuinta moderna sau careia vrem sa-i dam aspect modern, a unor piese de mobilier de tip mai vechi.

3.Ambianta

Foarte adesea ambianta se confunda cu decorul si invers. Decorul nu este decat factorul care  completeaza „toaleta” finala a unui interior, elementul mobil si arbitrar care se schimba si se demodeaza. Ambianta, dimpotriva, este acel ceva imperceptibil si greu de definit care impregneaza structura insasi a unei case. Ea reprezinta o multitudine de impresii care se adreseaza tuturor facultatilor psihice si senzoriale.

4.Culoarea

Un mare rol in crearea unei ambiante o are culoarea, dar nu este usor de definit care este cea mai recomandabila. O armonie nu rezulta dintr-un ton predominant, ci din acordul unor tonalitati multiple obtinute prin mariajul fericit al unor diverse materiale. Intr-adevar, culoarea este modificata de natura suportului respectiv. Acelasi rosu, de exemplu, difera, de aceea este folosit pentru tapiserie, mocheta, etc. Nu se pot disocia culoarea si materialul.

5.Policromia

Policromia isi are legile ei, ea reprezinta nu o moda, ci un mijloc de a separa diversele zone ale unei incaperi de mari dimensiuni, de exemplu: spatiul de luat masa, locurile de muzica.  odihna, lectie sau joc. Prin materiale si forme diferite se accentueaza caracterul si functia.  Daca intr-o incapere mica vom colora diferit fiecare perete, impresia de spatialitate va avea de suferit si aspectul general va fi obositor.

6.Atmosfera

Atmosfera unui apartament nu se poate judeca izolat, deoarece foarte multe elemente contribuie ca sa o formeze sau sa o modifice: alegerea mobilierului, a culorii si a materialelor; in acelasi timp de iluminatul natural si artificial. Astfel, arhitectura incaperii se modifica in raport cu provenienta, calitatea si cantitatea sureselor de lumina.

7.In functie de anotimp

Pentru a rupe monotonia unei amenajari unice si pentru a acorda ambianta cu anotimpurile, e suficient sa modificam cateva elemente. Astfel, draperiile grele de stofa pot fi inlocuite primavara cu cretoane vesele. Pernele pot capata alte fete colorate, iar florile de camp, reimprospatate mereu, vor inlocui pe cele caracteristice anotimpului rece.

8.Mobila

Cand mobila este achizitionata numai cu scopul in sine, numai ca decor pentru a deveni un semn evident de prosperitate, isi pierde in fond ratiunea ei de a fi. Cea mai frumoasa mobila nu poate crea niciodata o ambianta personala daca este cumparata din convenienta.

9.Farfuria sau olaria taraneasca

Isi gasesc foarte bine locul pe peretii apartamentului nostru, cu conditia sa fie bine puse in valoare. In cazul unui perete deschis la culoare, portelanul sau ceramica cere un suport aplic, care poate fi o placa de lemn de o esenta speciala (dar mat, nelustruit) sau numai din stejar afumat, de la caz la caz.

10.Alte elemente de decor

Un covor oriental merge cu orice interior, iar un sfesnic sau lampadar din alte timpuri poate sta alaturi de un fotoliu modern. O oglinda venetiana, deasupra unui scrin tip nou, o cerga romaneasca pe un divan deasupra caruia avem pictura flamanda, etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________

Comments

  1. Imaginea 4 si 8…pur si simplu superb amenajate!