18 January 2018

Zece temeri ale oamenilor__________________________________________________________________________________

Exista nenumarate temeri care te pot imobiliza si te pot determina sa amani. Ce faci daca o anumita temere te blocheaza pe o linie moarta? Cel mai eficace mod de a indeparta fantomele temerilor care detin putere asupra ta, este sa le infrunti direct. Identifica-le. Da-le un nume. Cu cat le cunosti mai bine, cu atat le vezi mai clar si cu cat le vezi mai clar, cu atat mai putin infricosatoare ti se vor parea. Am realizat un top zece al temerilor care iti pot sta in drum.

 

1.Teama de imperfectiune

Poate nu te crezi un perfectionist, dar nu cumva amani lucrurile pana la momentul, starea sau conditiile potrivite? Oamenii vor sa astepte pana au dispozitia necesara , timp suficient , cele mai bune conditii. O lectie importanta pentru invingerea tendintei de a amana este sa iti dai seama ca, cel mai probabil, aceste conditii perfecte nu vor fi indeplinite niciodata.

images (1)

2.Teama de necunoscut

Aceasta teama este cea mai frecventa. Chiar daca uneori, imprejurarile cunoscute pot fi ingrozitoare, dureroase si infricosatoare sunt mai usor de suportat decat teororile necunoscutului. Unii oameni amana ruperea unor relatii abuzive sau distructive  ori renuntarea la locuri de munca neplacute deoarece mai bine indura nefericirea a „ceea ce este” decat sa infrunte teroarea  a „ceea ce poate fi”.

3.Teama de a fi judecat

Esti genul de persoana care se intreaba frecvent: „oare ce or spune vecinii despre mine?” sau „ce-or crede oamenii?”. Daca este asa, probabil ca te lasi imobilizat de teama de a fi judecat. Multi oameni amana lucruri importante la nesfarsit pentru ca nu vor sa riste sa se simta rusinati sau sa fie etichetati drept lenesi, naivi sau idealisti.

images (2)

4.Teama de a nu face greseli

Aceasta frica inhiba multi oameni. Ei nu si dau seama ca greselile ne pot da lectii importante-atat cele mari, cat si cele mici. Greselile ne invata ca trebuie sa existe si un alt mod de a face ceva. Se spune ca Thomas Edison a avut 1600 de experimente  gresite inainte de a inventa becul. Cand cineva l-a intrebat de ce si mai pierde timpul cu acest proiect, Edison a raspuns: „bineinteles ca am rezultate. Am invatat 1600 de moduri care nu dau rezultate!”.

5.Teama de succes

Aceasta teama este una dintre cele mai subtile cauze ale amanarii. Unii oameni cred ca succesul are si conotatii negative. Ei cred ca succesul inseamna sa devii egoist, superficial, materialist, snob si alte asemenea. Altii ced ca succesul naste unele asteptari, asa ca trebuie sa continui sa ai succese mai multe- sau ca trebuie sa ai succes in tot ce faci.

images (4)

6.Teama de schimbare

Teama de schimbare este o neliniste naturala dusa la extrem. Schimbarea este una din cauzele majore ale stresului si, pentru multi dintre noi, schimbarea are loc zilnic, in fiecare aspect al vietilor noastre. Aproape nimanui nu ii place schimbarea, iar unii oameni isi vor amana evolutia in viata cu speranta ca astfel pot evita frica de schimbare.

7.Teama de sentimente

Cand suferi de aceasta teama nu amani din cauza a ceea ce simti acum, ci din cauza a ceea ce ai putea simti daca faci un anumit lucru. vrei sa eviti supararea, sau vinovatia sau sa traiesti alte emotii neplacute. Cand amani ceva pentru ca ti-e teama de sentimentele care pot aparea ia in consideratie sentimentele pe care le ai acum din cauza amanarii.

images (3)

8.Teama de a nu fi respins

Noi toti suntem atinsi uneori de teama de a nu fi respinsi. Avem tendinta de a lua respingerea ca pe ceva personal, ca o dovada a faptului ca avem defecte sau imperfectiuni. Cand cineva spune „nu” ofertelor noastre de vanzare sau invitatiilor noastre, nu vrem sa acceptam refuzul cu sensul de: „nu, nu vreau sa cumpar produsele tale.”. In loc de asta noi auzim: „nu, nu vreau sa am de a face cu tine”.

9.Teama de a nu lua o decizie gresita

In mod frecvent, problema nu este inlocuirea, sau schimbarea sau cautarea in sine; este sa iei decizia de a face ceva. Luarea deciziilor ii poate innebuni pe unii oameni. Odata ce decizia este luata, ei se descurca fara probleme. Actioneaza hotarati si fac ce trebuie sa faca, dar cand trebuie sa ia decizia de a face ceva, isi ocupa mintea cu un milion de alte lucruri, in speranta ca astfel isi pot scoate din cap decizia pe care trebuie sa o ia.

images

10.Teama de a termina un lucru

Unii oameni se tem ca imediat ce vor termina proiectul la care lucreaza va aparea o alta treaba „nesuferita” de facut. Acesta este motivul pentru care taraganeaza un proiect cat mai mult posibil. Teama de a finaliza un proiect apare si cand exista ingrijorarea ca rezultatul va fi un insucces sau va fi dezamagitor.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

__________________________________________________________________________________